Mitä palveluita aloittava yrittäjä tarvitsee?
Kun olet aloittamassa yritystoimintaa, muistettavien asioiden lista on pitkä. Kokosimme alle muutaman keskeisen palvelun, joita ilman yritystoiminta ei käynnisty tai jotka tekevät yrityksen pyörittämisestä sujuvampaa. Valitsemalla palveluntuottajiksi ammattitaitoiset yhteistyökumppanit, voit huoletta rakentaa yrityksesi menestystä.
Pankkipalvelut ja rahoitus
Osakeyhtiölle yritystili on välttämätön yrityksen maksuliikenteen kannalta. Yrityksen peruspankkipalvelut ja maksuliikenne ovat kutakuinkin samankaltaiset kaikkialla ja eroavaisuudet tulevat esiin vasta, kun yrityksen varallisuus kasvaa ja esimerkiksi yritysvarallisuuden sijoittaminen tulee ajankohtaiseksi. Useimmat IT-alan freelancerit ottavat yritykselle tilin samasta pankista, jonka asiakkaita jo muutoinkin ovat.
Rahoitusta et IT-freelancerina välttämättä tarvitse lainkaan yritystoiminnan aloittamiseen. Ennen kuin asiakaslaskutukset alkavat juosta ja voit maksaa itsellesi palkkaa, kannattaa omaa henkilökohtaista kassaa kuitenkin kartuttaa parin kuukauden kulujen verran, koska laskujen maksuehdot ovat asiakkaasta riippuen tyypillisesti 30–60 päivää.
Aloittava yrittäjä voi myös saada starttirahaa. IT alalla freelancereiden odotettavissa oleva kuukausilaskutus on kuitenkin sen suuruinen, ettet ensimmäisten kuukausien jälkeen todennäköisesti enää saa tätä tukea.
Kirjanpito ja laskutus
Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia. Huolettominta on ulkoistaa kirjanpito tilitoimistolle – silloin voit keskittyä yrityksesi pyörittämiseen ja siihen, minkä osaat parhaiten eli omaan työhösi.
Yrittäjän aika on arvokasta ja hyvän kirjanpitäjän ammattitaidosta maksaa mieluusti, jollei sitten välttämättä halua opetella debit- ja kredit-tiliöintien ja verojen tilitysmekanismien saloja. Tilitoimistojen kilpailuttamiseen kannattaa paneutua huolella, sillä palveluiden hinnoissa ja sisällössä on eroja. Kuukausittaiseen 100–200 euron maksuun sisältyy tyypillisesti kirjanpito, laskutusohjelmisto käyttäjätunnuksineen, verojen maksatus sekä yrittäjän palkkahallinto.
Vakuutukset
Yrittäjän eläkevakuutus YEL on ainoa yrittäjälle pakollinen vakuutus. Vakuutusmaksu perustuu YEL-työtuloon, jonka tulisi vastata palkkaa, joka maksettaisiin yrittäjän työtä tekemään palkatulle työntekijälle.
YEL vakuutuksesta tarkemmin artikkelissa Paljonko YEL-vakuutusta pitää maksaa?.
Freelancerin kannattaa myös harkita erilaisia vapaaehtoisia vakuutuksia. Vapaaehtoisilla vakuutuksilla voidaan lisätä turvaa tapaturman tai sairastumisen varalta, erilaisten omaisuusvahinkojen varalta tai toiminnan vastuiden osalta. Lisää vapaaehtoisista vakuutuksista artikkelissa Mitä vakuutuksia IT-alan freelancer tarvitsee?.
Vapaaehtoisista vakuutuksista kannattaa pyytää kilpailevat tarjoukset eri vakuutusyhtiöistä.
Verkostoituminen ja markkinointi
Verkostoituminen on jokaisen yrittäjän, myös IT-freelancerin, agendalla. Verkostoitumalla rakennat arvokkaita suhteita potentiaalisiin asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Suhteita kannattaa luoda muihinkin IT-alan brokereihin kuin Retoon.
Suomen Yrittäjät tarjoaa jäsenilleen verkostoja ja neuvontaa monessa yrittämiseen liittyvässä asiassa. Kauppakamarit ovat yritysten ja liike-elämän etujärjestöjä, jotka valvovat elinkeinoelämän yhteisiä etuja ja edistävät yritysten toimintaedellytyksiä. Jäsenyydestä voi olla hyötyä liikesuhteiden solmimisessa etenkin suurempiin asiakkaisiin.
Tärkein myynnin välineesi on CV, joten ansioluettelon luettavuuteen ja sisältöön on tärkeää panostaa.