Siirry pääsisältöön
Home » Tietopankki » Miten valita freelancerille sopiva yritysmuoto?

Miten valita freelancerille sopiva yritysmuoto?

Yrityksen perustaminen

Minkä tahansa yritysmuodon perustaminen on teknisesti helppoa. Vaativinta onkin yleensä perustamista edeltävä pohdinta, johon liittyy mm. se, mikä yritysmuoto on parasta alkavan liiketoiminnan harjoittamiseksi.

Eri yritysmuodot eroavat toisistaan mm. verotuksen, taloudellisten vastuiden ja hallinnollisten velvoitteiden suhteen. Lisäksi erilaiset yritysmuodot palvelevat eri tavoin erilaisia elämäntilanteita ja yritystoiminnan tavoitteita. Freelancerina voit haluta ensin kokeilla yrittäjyyttä helposti, riskittömästi ja pienimuotoisesti. Jos jo heti alkuun suunnitelmissasi on päätoiminen yrittäjyys ja kasvu, haluat todennäköisesti saman tien perustaa osakeyhtiön. Myös elinkeinotoiminnan luonne ratkaisee, mikä yritysmuoto on sinulle paras.

Osakeyhtiö on tavallisin yritysmuoto Suomessa

Osakeyhtiö on Suomessa varsin vakiintunut yritysmuoto ja se koetaan myös vakuuttavaksi ja luottamusta herättäväksi. Myös IT-alan freelancerit toimivat tyypillisesti osakeyhtiön kautta.

Omistajat eli osakkaat vastaavat yhtiöstä vain siihen sijoittamallaan pääomalla. He siis eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen varoista ja veloista. Nykyään osakeyhtiö on mahdollista perustaa kokonaan ilman osakepääomaa. Jos yritykselle lisäksi riittää vakiomuotoinen perustamissopimus ja yhtiöjärjestys, perustaminen käy helposti ja edullisesti YTJ-palvelussa.

Erityisesti, jos yritys tähtää kasvuun, vaatii investointeja, perustajia on useita tai tarkoitus on palkata työntekijöitä, osakeyhtiö on toimivin yritysmuoto. Osakeyhtiöön on myös helppo ottaa myöhemmin mukaan uusia yhtiökumppaneita ja rahoittajia. Lain mukaan osakeyhtiön hallituksella on oltava yksi varajäsen, joten jos osakeyhtiön perustaa yksin, tällainen varajäsen täytyy kuitenkin olla.

Osakeyhtiö on myös freelancerin ansioiden ja verotuksen kannalta järkevä yritysmuoto. Osakeyhtiöstä voi maksaa itselleen palkkaa ja lisäksi voi nostaa tuloja osinkona, jos yritys tekee voittoa. Myös luontoisetuja voi nostaa kuten auto- ja puhelinedun.

Osakeyhtiön hallinto on säädeltyä ja teettää jonkin verran työtä. Varsinainen yhtiökokous kerran vuodessa on pakollinen ja lisäksi yhtiössä pitää olla hallitus, jossa on 1-5 varsinaista jäsentä. Lisäksi osakeyhtiöllä voi olla toimitusjohtaja, mutta tämä ei ole pakollista. Osakeyhtiöllä täytyy olla kahdenkertainen kirjanpito. Jos yritystoiminta päättyy, osakeyhtiön lakkauttaminen on hankalampaa kuin esim. toiminimen.

Toiminimi on helppo ja hyvä pienimuotoiseen yritystoimintaan

Toiminimi on osakeyhtiön jälkeen suosituin yritysmuoto Suomessa. Monet yksinyrittäjät ovat yksityisiä elinkeinonharjoittajia eli heillä on toiminimi. Se on helppo ja toimiva yritysmuoto, kun yritystoiminta on pienimuotoista ja tarkoitus on myydä lähinnä yrittäjän omaa työpanosta. Toiminimi sopii hyvin myös sivutoimisen yrittäjyyden harjoittamiseen

Toiminimen hallinto on yksinkertaista, byrokratiaa on vähemmän kuin osakeyhtiössä. Freelancerin vastuu on yksityisenä elinkeinonharjoittajana kuitenkin riskialttiimpi kuin osakeyhtiön osakkaana, sillä toiminimiyrittäjä on henkilökohtaisesti vastuussa kaikista yrityksen veloista ja muista sitoumuksista. Toisin sanoen henkilökohtainen varallisuutesi ei ole suojassa veloilta, joita sinulla toiminimiyrittäjänä mahdollisesti syntyy.

Toiminimiyrittäjä maksaa tuloveroa ennakkoon, ja oikean ennakkoveron määrän arvioiminen voi olla vaikeaa. Tässä kannattaa olla tarkkana ja yllättävien veroseuraamusten välttämiseksi seurata verojen ja ansioiden kehitystä koko vuoden. Hyvästä kirjanpitäjästä on onneksi paljon apua.

Toiminimellä voi harjoittaa yritystoimintaa paitsi yksin myös puolison tai alaikäisten lasten ja lastenlasten kanssa. Monelle on helpointa aloittaa ja kokeilla yritystoimintaa toiḿinimellä. Toiminnan vakiintuessa ja kasvaessa toiminimi voidaan muuttaa osakeyhtiöksi. Tällöin toiminimen nimi ja varat siirretään osakeyhtiöön. Jos tuletkin siihen tulokseen, että yrittäjyys ei ole sinun juttusi, toiminimi on myös helppo lopettaa.

Kevytyrittäjyys tarjoaa matalan kynnyksen kokeilla yrittäjyyttä

Kevytyrittäjyys eli laskutuspalvelun käyttö on helppo ja suosittu tapa kokeilla yrittäjyyttä tai tehdä pienimuotoista yritystoimintaa ilman yrityksen perustamiseen, kirjanpitoon tai muuhun hallintoon liittyvää vaivaa. Siksi kevytyrittäjyys onkin kasvattanut suosiotaan viime vuosina, ja palveluntarjoajia on useita. 

Kevytyrittäjänä olet laskutuspalvelun asiakas ja maksat laskuttamistasi palkkioista tietyn osuuden heille.  Laskutuspalvelu pidättää palkkiostasi verot toimittamasi verokortin perusteella.  Kevytyrittäjällä ei ole omaa y-tunnusta eikä hän ole kirjanpitovelvollinen. Kevytyrittäjä ei voi vähentää hankintakulujaan kuten puhelinta ja tietokonetta verotuksessa.

On myös tärkeää tiedostaa, että kevytyrittäjänä olet työttömyysturvaa koskevan lainsäädännön kannalta yrittäjä. Jos yrittäjyys on päätoimista, et ole oikeutettu työttömyyskorvaukseen, jos työt yllättäen loppuisivat. IT-alan freelancereilla onneksi työtilanne on varsin hyvä. Tiettyjen edellytysten täyttyessä myös kevytyrittäjä on velvollinen maksamaan YEL-vakuutusta.

Kommandiittiyhtiö ja avoin yhtiö ovat harvinaisempia yritysmuotoja 

Kommandiittiyhtiö ja avoin yhtiö ovat molemmat henkilöyhtiöitä. Kommandiittiyhtiössä on oltava vähintään yksi vastuunalainen yhtiömies ja yksi äänetön yhtiömies. Jälkimmäinen löytyy yleensä perheenjäsenistä, ja kommandiittiyhtiöt ovatkin usein perheyrityksiä. Yhtiömiehet sijoittavat yhtiöön pääomaa, jonka on äänettömän yhtiömiehen osalta oltava rahanarvoista omaisuutta, mutta vastuunalaisen yhtiömiehen osalta se voi olla myös esimerkiksi työtä. 

Avoin yhtiö on Suomessa melko harvinainen yhtiömuoto. Siinä yhtiömiehet ovat henkilökohtaisesti vastuussa yhtiön veloista myös toistensa puolesta ja he ovat oikeutettuja hoitamaan yhtiön asioita yksin. Riskit ovat siis suuremmat kuin kommandiittiyhtiössä. Sekä kommandiittiyhtiössä että avoimessa yhtiössä on oltava vahva luottamus perustajien kesken.

Jaa

Lue myös

Miksi Reto?

1.

Yrittäjyyden mahdollisuudet taloudelliseen menestykseen ovat ulottuvillasi.

2.

Et ole yksin, vaan verkostomme kattavat palvelut ja osaaminen ovat tukenasi.

3.

Saat vapauden valita missä, miten ja kuinka paljon teet töitä.

Reton palvelut freelancer-jäsenilleen