Siirry pääsisältöön
Home » Tietopankki » Freelancer-yrittäjän vapaaehtoiset vakuutukset

Freelancer-yrittäjän vapaaehtoiset vakuutukset

Vakuutukset ja vastuut

IT-alalla freelancer-yrittäjä tarvitsee yleensä YEL-vakuutuksen sekä toiminnan vastuuvakuutuksen. Muut yritystoimintaan ja yrittäjän henkilökohtaiseen vakuuttamiseen liittyvät vakuutukset ovat vapaaehtoisia. Valitessasi vapaaehtoisia vakuutuksia kannattaa pohtia, miten varaudut sairastumisen, tapaturman tai pidempiaikaisen työkyvyttömyyden varalta.

Vapaaehtoisen vakuutuksen turvin nopeasti hoitoon

Vapaaehtoiset vakuutukset ovat yritykselle verotuksessa vähennyskelpoisia, ja monet niistä korvaavat myös yrittäjän vapaa-ajalla tapahtuvia vahinkoja. Tapaturmavakuutuksen voi ottaa laajana, jolloin se korvaa myös vapaa-ajalla tapahtuvien tapaturmien hoidon.

Sairastuessasi voi olla tärkeää, että pääset nopeasti hoitoon ja toivut työkuntoiseksi. Sairauskuluvakuutuksilla pääsee yksityisen terveydenhuollon vastaanotolle ja tarvittaessa erikoislääkärille. Vakuutuksista tulee toki kuluja, jotka voivat tuntua kalliilta. Kannattaa miettiä asiaa myös siltä kannalta, että useimmiten jo parin päivän laskutettavalla työllä kattaa vuosittaiset vakuutuskulut.

Vakuutus tuo turvaa, jos työkyvyttömyys kestää pitkään

Pidempiaikaisen työkyvyttömyyden varalle on myös olemassa vakuutuksia, jotka korvaavat joko yrityksen keskeytynyttä liiketoimintaa tai yrittäjän menetettyjä ansioita. Yrittäjä pystyy itse vaikuttamaan korvauksen määrään ja korvausajan pituuteen. Näillä on toki vaikutus vakuutusmaksun suuruuteen.

Työkyvyttömyyden tai sairauden sattuessa YEL-vakuutus korvaa toimeentuloa osittain. Korvauksen suuruus riippuu työtulosta, jonka perusteella maksat YEL-vakuutusta. Työeläkevakuutusyhtiöiden YEL- laskureilla saat suuntaa antavan arvion sairauspäivärahan suuruudesta. Jos tätä summaa vertaa palkkasuhteessa olevan työntekijän saamaan sairausajan korvaukseen, on otettava huomioon, että heillekin työnantaja maksaa sairausajalta palkkaa vain rajallisen ajan, minkä jälkeen maksettava korvaus on vain osa palkan määrästä.

Edellisten lisäksi yrittäjällä voi olla tarve omaisuuden vakuuttamiseen tai matkavakuutukseen. Niistä kannattaa keskustella vakuutusmyyjän kanssa ja valita sen perusteella omaan tilanteeseen sopivat vakuutukset.

Jaa

Lue myös

Miksi Reto?

1.

Yrittäjyyden mahdollisuudet taloudelliseen menestykseen ovat ulottuvillasi.

2.

Et ole yksin, vaan verkostomme kattavat palvelut ja osaaminen ovat tukenasi.

3.

Saat vapauden valita missä, miten ja kuinka paljon teet töitä.

Reton palvelut freelancer-jäsenilleen