Siirry pääsisältöön
Home » Tietopankki » Freelancerin riskit ja vastuut

Freelancerin riskit ja vastuut

Vakuutukset ja vastuut

Freelancerin elämään liittyy paljon vapauksia, joiden ansiosta se sopii monelle paremmin kuin perinteinen palkkatyö. Samalla vapaus kuitenkin sisältää velvollisuuksia, riskejä ja vastuita. Niihin kuuluvat mm. töiden hankkiminen, laskutus ja erilaiset työnantajan tavallisesti hoitamat maksut, sekä riskienhallinta.

Mitä riskejä IT-alan konsultilla on?

IT-alan konsulttityö on asiantuntijatyötä, jossa asiakas ostaa tietoa ja osaamista yleensä tietyn projektin tarpeisiin. Konsultti liittyy asiakkaan projektiin ulkopuolisena yrittäjänä, joka kantaa vastuun omasta työstään ja siten myös siihen liittyvistä virheistä. Jos siis teet työssäsi virheen tai annat asiakkaan toimintaa vahingoittavan neuvon, saatat joutua korvaamaan sen vaikutukset asiakkaalle. Siksi monet asiakasyritykset solmivatkin sopimuksia ainoastaan sellaisten konsulttien kanssa, joilla on ICT-alan vastuuvakuutus.

Vakuutusten sisältö vaihtelee, ja siksi on tärkeää ottaa vakuutus, joka vastaa omaa toimintaa ja sen riskejä. Jos toimeksiantosopimus noudattaa yleisesti käytössä olevia IT2022-ehtoja, koskee korvausvelvollisuus yleensä ainoastaan välittömiä vahinkoja. Vastuuvakuutukseen voi kuitenkin sisällyttää myös välilliset vahingot, toimeksiannon viivästymisen tai yksinomaan sopimuksesta johtuvat taloudelliset vahingot. Lue lisää IT-alan freelancereiden vakuutuksista täältä.

Viivästymiseen voi olla monta syytä

Virheiden tekemistä yleisempi uhka freelancerin toiminnalle on sairastumisen riski. Palkkatyössä sairastamisaika on työnantajan vastuulla, mutta yrittäjänä vastuu sairauspäivistä kuuluu itselle. Yrittäjäkin saa korvausta sairauspäivistä, mutta korvauksen hakeminen Kelalta täytyy hoitaa itse, korvaus alkaa vasta omavastuuajan jälkeen ja korvauksen määrä perustuu yrittäjävakuutuksen tasoon. Pitempiaikainen sairastuminen voi kuitenkin aiheuttaa myös myöhästymisiä omissa toimeksiannoissa. Sairastumisen varalta kannattaakin harkita paitsi sairauskuluvakuutusta, joka takaa nopean pääsyn hoitoon, myös työn myöhästymisestä johtuvien vahinkojen sisällyttämistä vakuutukseen.

Laite- ja datavahingot ovat myös IT-alan freelanceria koskettava riskejä. Omasta toiminnasta johtuva asiakkaan tietojen tuhoutuminen tai laiterikko voi aiheuttaa paljon kallista vahinkoa, jolta on tärkeää suojautua. Vähintään ne voivat aiheuttaa työn myöhästymistä, joka voi vaikuttaa projektiin monin tavoin. Näiltäkin riskeiltä voi suojautua vakuutusta ottaessa, joten kannattaa keskustella vakuutusyhtiön kanssa vakuutuksen tarkasta sisällöstä ja omista tarpeista.

Reton kautta sopimusta solmittaessa me olemme asiakkaasi. Kannattaa siis jutella yhdessä tarkemmin, miten riskeiltä voi parhaiten suojautua meidän kauttamme työskennellessä. Yhteystiedot löydät täältä.

Jaa

Lue myös

Miksi Reto?

1.

Yrittäjyyden mahdollisuudet taloudelliseen menestykseen ovat ulottuvillasi.

2.

Et ole yksin, vaan verkostomme kattavat palvelut ja osaaminen ovat tukenasi.

3.

Saat vapauden valita missä, miten ja kuinka paljon teet töitä.

Reton palvelut freelancer-jäsenilleen