Siirry pääsisältöön
Home » Tietopankki » Mitä vakuutuksia IT-alan freelancer tarvitsee?

Mitä vakuutuksia IT-alan freelancer tarvitsee?

Vakuutukset ja vastuut

Ei ole olemassa kiveen hakattuja ohjeita, joiden mukaan IT-alan freelancerin vakuutukset kannattaa aina valita. Toimeksiannon luonne ja toimeksiantosopimuksen sisältö voivat vaihdella paljon, ja siten myös vastuut ja riskit vaihtelevat keikkakohtaisesti. Vakuutusten tarvetta on syytä miettiä heti, kun yritystoiminta alkaa. Kannattaa aina kilpailuttaa vakuutukset ja olla tarkkana, mikä vakuutus korvaa mitäkin.

IT-alan yrittäjän ainoa lakisääteinen vakuutus on YEL eli yrittäjän eläkevakuutus. Yrittäjänä sinun tulee itse huolehtia oman eläkkeesi kerryttämisestä. YEL on myös yrittäjän sosiaaliturvan perusta ja turvaa toimeentulosi osittain, jos menetät työkykysi, sairastut tai jäät perhevapaalle.

Monet asiakkaat edellyttävät konsultilta vastuuvakuutusta

IT-alan freelancerina tarvitset todennäköisesti yrityksellesi toiminnan vastuuvakuutuksen, joka korvaa yrityksen toiminnasta aiheutuneet henkilö- ja esinevahingot sekä niihin liittyvät varallisuusvahingot. Suomessa useat asiakkaat nimittäin edellyttävät toimittajalta Luotettava kumppani -palveluun kuulumista, jotta asiakas voi helposti tarkistaa, että toimittaja täyttää tilaajavastuulain mukaiset velvoitteet. Palveluun liittyminen ei ole pakollista, mutta palvelua vastaavat tiedot pitää pystyä tarvittaessa toimittamaan asiakkaalle. Toiminnan vastuuvakuutus on yksi vaadittavista tiedoista.

Toimeksiantosopimuksessa sovitaan toimitettavaan konsultointityöhön liittyvistä vastuista, vastuunrajoituksista ja joissain tapauksissa myös asiakkaan vaatimista vakuutuksista. Vakuutusten tarvetta pitää siis aina tarkastella myös toimeksiantokohtaisesti. Sopimusehtoina usein käytettävissä IT2018-ehdoissa vastuu rajataan esimerkiksi maksimissaan kuuden kuukauden työveloituksen suuruiseksi. Tämä asettaa selkeän korvausvastuun, jonka perusteella voit pohtia IT-konsultoinnin vastuuvakuutuksen tarpeellisuutta sekä korvaussumman ja omavastuun suuruutta. 

Toimeksiantosopimuksen vastuut on hyvä käydä kunnolla läpi asiakkaan kanssa. Kun teet sopimuksen Reton kautta, me olemme sinun asiakkaasi ja meidän välinen sopimus määrittää sinun vastuusi. Käymme mielellämme kanssasi läpi, mitä nämä vastuut ovat.

Oikeusturvavakuutus auttaa riitatilanteessa

Vahingon tapahtuessa voi olla välttämätöntä käyttää lakimiehen apua. Siitä aiheutuvat kulut voivat olla suuria, ja niihin kannattaa varautua oikeusturvavakuutuksella. Oikeusturvavakuutus korvaa riitatilanteista aiheutuvia asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja.

Vakuutusyhtiöiden verkkosivuilla on hyviä ohjaavia palveluja, joiden avulla pääsee tutustumaan tarjolla oleviin vakuutuksiin ja saa suosituksia omalle yritykselle sopivista vakuutuksista.  Myös me Retolla autamme pohtimaan, mitkä vakuutukset voisivat olla tarpeellisia toimeksiannossasi.

Jaa

Lue myös

Miksi Reto?

1.

Yrittäjyyden mahdollisuudet taloudelliseen menestykseen ovat ulottuvillasi.

2.

Et ole yksin, vaan verkostomme kattavat palvelut ja osaaminen ovat tukenasi.

3.

Saat vapauden valita missä, miten ja kuinka paljon teet töitä.

Reton palvelut freelancer-jäsenilleen