Työnteko eläkkeellä – miksi yrittäjänä?
Jos eläkkeellä ollessa tai eläkeiän lähestyessä tekee vielä mieli jatkaa työelämässä, yrittäjyys on varteenotettava tapa järjestää asia. Yrittäjyys on tullut yhä suositummaksi yli 55-vuotiaiden keskuudessa, ja erityisesti yksinyrittäjyys on ollut 2000-luvun trendi. Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäohjelman tavoite- ja toimenpideohjelmasta 2019-2022. Toki eläkeläisenä voi tehdä töitä myös työsuhteessa ja nostaa palkkaa, mutta erityisesti IT-alan asiantuntijoiden kannattaa tutkia myös yrityksen perustamisen vaihtoehto. Listasimme muutamia tekijöitä, jotka voivat olla avuksi pohtiessasi asiaa.
Yrittäjiksi ryhtyvien yli 50-vuotiaiden elämänlaatu nousee
Aalto-yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulokset osoittavat, että yli 50-vuotiaana, uransa loppupuolella yrittäjiksi ryhtyvien elämänlaatu keskimäärin nousee. Ilmiö koskee erityisesti asiantuntijatehtävissä toimineita ja muita hyvin toimeentulevia, jotka voivat kaupallistaa oman osaamisensa ja jotka sietävät riskejä. Eläkeläisille yrittäjyys tarjoaa paitsi mahdollisuuden lisäansioihin myös tilaisuuden toteuttaa itseään ammatillisesti. Yrittäjänä voit itse päättää omasta ajankäytöstäsi ja viettää eläkepäiviä sen verran kuin haluat.
Eläkkeellä voit tehdä töitä ja tienata rajoituksetta
Eläkeläinen voi sekä nostaa vanhuuseläkettä että saada tuloja yrittäjänä. Toisin kuin usein luullaan, vanhuuseläkkeellä ja osittaisella vanhuuseläkkeellä saa tehdä töitä ja tienata rajoituksetta. Työstä saadut ansiot eivät pienennä eläkkeenä maksettavaa bruttotuloa. Tilanne on toinen, jos tekee töitä samalla, kun on työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeellä. Koska vähintään vanhuuseläkkeen suuruinen toimeentulo on turvattu, yrittämisen riskit eivät ole yhtä suuria kuin nuoremmilla yrittäjillä, joille bisnesten kariutuminen helposti johtaa ongelmiin henkilökohtaisessa toimeentulossa. Jatkamalla työntekoa eläkkeellä on myös mahdollista kerryttää lisää eläkettä.
Yrityksen perustaminen on helppoa
Yrityksen perustaminen sujuu eläkeläiseltä yhtä helposti kuin työikäisiltäkin, ja yritysmuodon valintaan vaikuttavat samat tekijät kuin muillakin yrittäjiksi aikovilla. Yritysmuodoista nopein ja edullisin perustaa on toiminimi, joka on hyvä yritysmuoto, jos on aikeissa tehdä töitä pienimuotoisesti tai satunnaisesti. Osakeyhtiö on hyvä vaihtoehto, jos yritystoimintaa on tarkoitus tehdä laajemmin, eikä senkään perustaminen ole vaikeaa. Yrityksen perustaminen käy helposti YTJ:n sähköisessä palvelussa. Yritysmuodon valitsemisesta kerromme lisää tässä artikkelissamme.
Yrittäjänä jatkat helposti töitä entiselle työnantajallesi
Jos haluat siirtyä vanhuuseläkkeelle ja samalla jatkaa työntekoa aikaisemmalle työnantajallesi, työsuhteen päättyminen on vanhuuseläkkeen myöntämisen edellytys. Palkansaajana jatkaminen edellyttäisi, että työsuhteessa on tapahtunut olennainen muutos kuten työajan lyhentyminen. Kun laskutat työstäsi yrittäjänä, et ole työsuhteessa mihinkään työnantajaan ja voit halutessasi tehdä töitä vaikka täysipäiväisesti samalla, kun nostat eläkettä. On huomioitava, että tämäkin koskee vanhuuseläkettä ja osittaista vanhuuseläkettä. Työkyvyttömyyseläkkeellä ja työuraeläkkeellä työskentelyn määrää on rajoitettu.
Et joudu maksamaan YEL-vakuutusta
Vanhuuseläkkeellä oleva yrittäjä ei ole velvollinen maksamaan YEL-vakuutusta. Jos otat vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, se kerryttää eläkettäsi siihen asti, kun saavutat ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Osittaisella vanhuuseläkkeellä, työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeellä oleva yrittäjä joutuu ottamaan YEL-vakuutuksen, jos työtulot ylittävät YEL-työtulon vähimmäismäärän. Jos taas eläkkeen rinnalla tekee töitä palkansaajana, työeläkemaksua maksetaan eläkevakuuttamisen yläikärajaan saakka, joka on syntymävuodesta riippuen 68-70 vuotta. Yrittäjänä voit siis valita, maksatko lisää eläkevakuutusmaksuja vai et.