Siirry pääsisältöön
Home » Tietopankki » Minkälainen on hyvä IT-alan freelancerin CV?

Minkälainen on hyvä IT-alan freelancerin CV?

Työ freelancerina

Toimiessasi IT-alan freelancerina CV on aivan oleellinen työkalu, jolla vakuutat potentiaalisen asiakkaasi siitä, että olet oikea ammattilainen tehtävään. Isot yritykset ja julkishallinnon organisaatiot eivät yleensä tee sopimuksia suoraan freelancereiden kanssa, vaan välissä on yritys, jonka konsultti esittelee sopivat kandidaatit asiakkaalleen ja huolehtii sopimuksista. Jotta konsultti voi ehdottaa sinua projektiin, hän tarvitsee laadukkaan CV:n. Huolella laaditun CV:n avulla saat asiakkaita ja projekteja, joissa pääset tekemään osaamistasi vastaavia töitä, kehittämään ammattitaitoasi ja koet työsi merkitykselliseksi.

Profiili ja perustiedot 

Profiilistasi asiakas saa nopeasti käsityksen osaamisestasi ja tavoitteistasi ja löytää yhteystietosi helposti. Laadi CV:n alkuun muutaman rivin mittainen profiiliteksti, joka tiivistää kokemuksesi ja osaamisesi ja mahdolliset erikoisosaamisen alueesi. Tavoittena on, että asiakas kiinnostuu ja jatkaa CV:n lukemista. 

Henkilötietoihin kuuluu nimi, yhteystiedot, asuinpaikka (kotiosoitetta ei tarvitse laittaa) sekä linkki LinkedIn-profiiliisi, portfolioosi ja mahdollisille verkkosivuillesi. Jos teet töitä yrittäjänä, ilmoita yrityksesi nimi ja y-tunnus. Siviilisäätyä tai perhetilannetta ei ole enää tapana kertoa eikä myöskään syntymäaikaa. Jos laitat valokuvan, valitse selkeä kasvokuva, joka on hyvälaatuinen. 

Työkokemus ja osaaminen

Listaa tässä osiossa aikaisemmat työnantajasi aloittaen viimeisimmästä työpaikastasi. Jos kokemusta on kertynyt jo kymmenisen vuotta, uran varhaiset työ- ja harjoittelupaikat eivät ole välttämättömiä. Jos olet jo tehnyt töitä freelancerina, kerro minkä alojen asiakkaita sinulla on ollut ja jos mahdollista, nimeä niistä muutama. Kerro kustakin työnantajasta ja asiakkuudesta:

Muista mainita myös mahdollinen kokemus projektien ja tiimien johtamisesta. Korosta niitä asioita, jotka mielestäsi ovat erityisen arvokkaita ja joita haluaisit päästä tekemään lisää. Teknologiat, erikoisosaamisen alueet ja mahdolliset sertifikaatit kannattaa listata vielä erikseen, jotta asiakkaasi löytää ne silmäyksellä. On olemassa valmiita CV:n pohjia, joissa on paikka tämän tyyppiselle listaukselle esimerkiksi dokumentin vasemmassa laidassa.

Koulutus

Listaa tiedot koulutuksestasi uusimmasta vanhimpaan. Jos olet edennyt urallasi jo pitkälle, sinun ei tarvitse eritellä tutkintoasi yksityiskohtaisesti. Valmistumisen jälkeen suoritetut tärkeimmät täydennyskoulutukset kannattaa mainita sekä mahdollinen akateeminen tutkimustyö. Nuorempien freelancereiden taas kannattaa kertoa myös yksityiskohtaisempia tietoja tutkinnostaan, kuten pääaine ja sivuaineet.

Kielitaito, suosittelijat ja pehmeät taidot

Voit harkintasi mukaan kertoa itsestäsi myös seuraavia tietoja:

Lisäksi on tärkeää kertoa myös ns. pehmeistä taidoista. Tällaisia ovat esim. viestintään, ongelmanratkaisuun, luovuuteen ja analyyttisyyteen liittyvät taidot. Kerro, jos olet innokas oppimaan uutta, selviydyt hyvin muutoksista, olet kekseliäs löytämään ratkaisuja tai hallitset ajankäyttösi hyvin.

CV:n muoto ja kieli

Kirjoita selkeästi ja ytimekkäästi käyttäen ymmärrettävää, huoliteltua kieltä. Freelancerina voit kilpailla projekteista missä päin maailmaa vain, ja myös Suomessa ansioluetteloita lukevat muutkin kuin suomenkieliset rekrytoijat. Siksi on hyvä ylläpitää myös englanninkielistä CV:tä. Molemmat kieliversiot kannattaa käyttää kielenhuollon asiantuntijalla, sillä kirjoitusvirheillä ja kieliasulla on merkitystä.

Hyvän CV:n ulkoasu on selkeä ja miellyttävä silmälle. On olemassa useita edullisia ja myös ilmaisia työkaluja kuten Visual CV ja Resume.io, joiden avulla on helppo tehdä visuaalisesti laadukas CV. Viimeistelty CV osoittaa kunnioitusta ja luo ammattimaisen mielikuvan. Se kertoo, että olet myös ammattilaisena huolellinen ja ymmärrät viimeistelyn merkityksen. Muokkaa CV:stäsi aina kuhunkin hakemaasi tehtävään kohdennettu versio. 

Ole aktiivinen ja ota yhteyttä IT-alan freelancereita välittäviin toimistoihin ja lähetä heille CV:si. Dokumentaation lisäksi on tärkeää keskustella kandidaatteja etsivien konsulttien kanssa. Me Retolla käymme mielellämme näitä keskusteluja freelancereiden ja sellaisiksi haluavien IT-alan ammattilaisten kanssa. Sparraamme myös CV:n laatimisessa ja muissa freelancerin työhön liittyvissä kysymyksissä.

Jaa

Lue myös

Miksi Reto?

1.

Yrittäjyyden mahdollisuudet taloudelliseen menestykseen ovat ulottuvillasi.

2.

Et ole yksin, vaan verkostomme kattavat palvelut ja osaaminen ovat tukenasi.

3.

Saat vapauden valita missä, miten ja kuinka paljon teet töitä.

Reton palvelut freelancer-jäsenilleen