Siirry pääsisältöön
Home » Tietopankki » Kannattaako osakeyhtiöstä nostaa palkkaa vai osinkoja?

Kannattaako osakeyhtiöstä nostaa palkkaa vai osinkoja?

Talous, raha ja verotus

Osakeyhtiö on IT-alan freelancereiden tavallisin yritysmuoto. Moni heistä pohtii, mikä on järkevin tapa saada yrityksestä tuloja: kuinka paljon kannattaa nostaa palkkaa, olisiko fiksumpaa nostaa osinkoa vai toisiko näiden yhdistelmä parhaan potin.

Pääsäännöksi voi sanoa, että yhtiöstä kannattaa nostaa palkkaa siihen asti, kun palkansaajan ansiotulovero jää alle 26 prosentin. Palkat ovat osakeyhtiölle vähennyskelpoisia kuluja toisin kuin osinko. Palkanmaksu kuitenkin pienentää yrityksen tulosta, mikä ei aina ole toivottavaa. Osinko puolestaan vähentää yrityksen omia pääomia. Molemmat pienentävät yhtiön nettovarallisuutta eli jakokelpoisia voittovaroja. Usein järkevin vaihtoehto on maltillisen palkan ja huojennetusti verotetun osingon yhdistelmä.

Freelancerin ja palkansaajan on mahdollista tehdä erilaisia vähennyksiä omassa verotuksessaan. Jos tällaisia henkilökohtaisia, ansiotulon verotukseen vaikuttavia vähennyksiä on paljon, bruttopalkka voi olla suurempi.

Milloin ja miten osinkoa voidaan jakaa?

Osinkoa voidaan jakaa milloin vain, kun yhtiöön on kertynyt jaettavissa olevia voittovaroja. Yleensä osinkoa kuitenkin jaetaan vain kerran vuodessa tilinpäätöksen valmistuttua. Osingonjakoa varten tarvitaan tilintarkastettu ja yhtiökokouksen vahvistama tilinpäätös. Varsinaisen osingon jakamisen jälkeen voidaan vielä tarvittaessa jakaa lisäosinkoa. Lisäosingon jakaminen vaatii ylimääräisen yhtiökokouksen pitämistä.

Tilinpäätöksen valmistuttua tiedetään, kuinka paljon osakeyhtiöllä on jakokelpoisia varoja eli vapaata omaa pääomaa. Silloin, kun vapaata omaa pääomaa on kertynyt myös aikaisemmilta tilikausilta, osinkoa voidaan jakaa, vaikka päättynyt tilikausi olisi ollut tappiollinen. Periaatteessa osinkoa voidaan jakaa niin paljon kuin yritykseen on kertynyt vapaita jakokelpoisia varoja. Osakeyhtiön maksuvalmius ei kuitenkaan saa vaarantua liian korkeiden osinkojen takia.

Tilinpäätökseen merkitään osakeyhtiön hallituksen ehdotus osingonjaosta eli kuinka paljon osinkoa jaetaan ja milloin se maksetaan. Lopullinen päätös osingonjaosta kirjataan tilintarkastuksen jälkeen pidettävään yhtiökokouspöytäkirjaan. Jos yhtiökokouspöytäkirjaan ei ole merkitty osingonmaksupäivää, osigon katsotaan olleen maksettavissa yhtiökokouspöytäkirjan päivänä.

Jaa

Lue myös

Miksi Reto?

1.

Yrittäjyyden mahdollisuudet taloudelliseen menestykseen ovat ulottuvillasi.

2.

Et ole yksin, vaan verkostomme kattavat palvelut ja osaaminen ovat tukenasi.

3.

Saat vapauden valita missä, miten ja kuinka paljon teet töitä.

Reton palvelut freelancer-jäsenilleen