Siirry pääsisältöön
Home » Tietopankki » Paljonko palkkaa freelancerin kannattaa nostaa? Esimerkkilaskelma freelancerin vuosiansioista

Paljonko palkkaa freelancerin kannattaa nostaa? Esimerkkilaskelma freelancerin vuosiansioista

Talous, raha ja verotus

Freelancerin nostaman palkan määrään vaikuttaa tietysti jokaisen oma henkilökohtainen tilanne ja jokapäiväiseen elämään tarvittavan rahan määrä. Rahapalkan lisäksi kannattaa ottaa huomioon millaisia verotettavia ja verottomia etuuksia voi hyödyntää yritykseltä. Puhelinetu, lounasetu, kulttuuri- ja liikuntaetu, työmatkaetu, autoetu ja asuntoetu ovat myös yrittäjän käytettävissä. Palkan ja etujen kokonaisuus vaikuttaa yrityksen kuluihin ja yrityksen sekä henkilökohtaiseen verotukseen.

Freelancerin kokonaisansainnan määrään ja varallisuuden kertymään yrittäjä pystyy vaikuttamaan verotustaan suunnittelemalla. Verosuunnittelulla pystyy määrittelemään suuntaviivoja siihen palkan määrään, joka itselleen kannattaa maksaa. Huomioitavia asioita:

Yritys maksaa tilikauden aikana kertyneestä liikevoitosta 20% yhteisöveron. Vaikka et maksaisi palkkaa itsellesi ollenkaan, niin tuon verran veroja menee joka tapauksessa. 

Palkan lisäksi yrittäjä voi nostaa osinkoja, joista osa on verotonta, ja osa verotetaan joko pääoma- tai ansiotulona. Osinkoja voi nostaa vuosittain 8% yrityksen nettovarallisuudesta siten, että osinkojen veroprosentiksi muodostuu 7,5%. Kun yrityksen varallisuus ajan myötä kasvaa, niin näiden osinkojen määrä kasvaa samalla.

Yrityksen kaikkea ansaintaa ei siis kannata maksaa itselleen palkkana, jotta yrityksen varallisuus ja siten myös osinkojen määrä karttuu pitkällä aikavälillä.

Esimerkkilaskelma vuosiansioista:

Yrityksen laskutus

Yrityksen kulut

Yrityksen tulos

Yrittäjän ansainta

Freelancer on saanut itselleen vuoden aikana palkkaa ja osinkoja nettona käteen reilut 45.000 euroa ja yritykselle on kertynyt varallisuutta reilut 50.000 euroa.

Jaa

Lue myös

Miksi Reto?

1.

Yrittäjyyden mahdollisuudet taloudelliseen menestykseen ovat ulottuvillasi.

2.

Et ole yksin, vaan verkostomme kattavat palvelut ja osaaminen ovat tukenasi.

3.

Saat vapauden valita missä, miten ja kuinka paljon teet töitä.

Reton palvelut freelancer-jäsenilleen