Paljonko palkkaa freelancerin kannattaa nostaa? Esimerkkilaskelma freelancerin vuosiansioista
Freelancerin nostaman palkan määrään vaikuttaa tietysti jokaisen oma henkilökohtainen tilanne ja jokapäiväiseen elämään tarvittavan rahan määrä. Rahapalkan lisäksi kannattaa ottaa huomioon millaisia verotettavia ja verottomia etuuksia voi hyödyntää yritykseltä. Puhelinetu, lounasetu, kulttuuri- ja liikuntaetu, työmatkaetu, autoetu ja asuntoetu ovat myös yrittäjän käytettävissä. Palkan ja etujen kokonaisuus vaikuttaa yrityksen kuluihin ja yrityksen sekä henkilökohtaiseen verotukseen.
Freelancerin kokonaisansainnan määrään ja varallisuuden kertymään yrittäjä pystyy vaikuttamaan verotustaan suunnittelemalla. Verosuunnittelulla pystyy määrittelemään suuntaviivoja siihen palkan määrään, joka itselleen kannattaa maksaa. Huomioitavia asioita:
- Henkilökohtainen verotus, joka määräytyy maksettavan bruttopalkan mukaan
- Yhteisövero eli osakeyhtiön verokanta, joka on 20%
- Listaamattomasta yhtiöstä nostettavien osinkojen verotus
Yritys maksaa tilikauden aikana kertyneestä liikevoitosta 20% yhteisöveron. Vaikka et maksaisi palkkaa itsellesi ollenkaan, niin tuon verran veroja menee joka tapauksessa.
Palkan lisäksi yrittäjä voi nostaa osinkoja, joista osa on verotonta, ja osa verotetaan joko pääoma- tai ansiotulona. Osinkoja voi nostaa vuosittain 8% yrityksen nettovarallisuudesta siten, että osinkojen veroprosentiksi muodostuu 7,5%. Kun yrityksen varallisuus ajan myötä kasvaa, niin näiden osinkojen määrä kasvaa samalla.
Yrityksen kaikkea ansaintaa ei siis kannata maksaa itselleen palkkana, jotta yrityksen varallisuus ja siten myös osinkojen määrä karttuu pitkällä aikavälillä.
Esimerkkilaskelma vuosiansioista:
Yrityksen laskutus
- Tuntihinta 85 eur/h
- Laskutuskuukausia 10,5 (6 viikkoa lomaa vuodessa), kuukaudessa keskimäärin 158 työtuntia
- Kuukausilaskutus 13.430 eur/kk
- Vuosilaskutus 141.015 eur/v
Yrityksen kulut
- Yrittäjän palkka 4.500 eur/kk
- YEL vakuutus n. 13.000 eur/v
- Vapaaehtoiset vakuutukset 1.700 eur/v
- Muut kulut 5.000 eur/v
- Kulut yhteensä 73.700 eur
Yrityksen tulos
- Yrityksen tulos 67.315 eur – yhteisövero 13.463 eur = nettotulos 53.852 eur
Yrittäjän ansainta
- Kuukausipalkka 4.500 eur/kk, veroprosentti 24 %
- Nettopalkka 41.040 eur/v
- Netto-osingot 3.985 eur
- Nettoansiot yhteensä 45.025 eur/v
Freelancer on saanut itselleen vuoden aikana palkkaa ja osinkoja nettona käteen reilut 45.000 euroa ja yritykselle on kertynyt varallisuutta reilut 50.000 euroa.