Siirry pääsisältöön
Home » Tietopankki » Freelancer yrittäjän työsuhde-edut

Freelancer yrittäjän työsuhde-edut

Talous, raha ja verotus

Tiesitkö, että freelancer-yrittäjällä on mahdollisuus nauttia samoista työsuhde-eduista kuin palkansaajat? Henkilöstöedut kuuluvat nimittäin myös sinulle, joka toimit osakeyhtiössä yrittäjänä, vaikka sinulla ei työntekijöitä olisikaan. Jotkut työsuhde-edut rinnastetaan palkkaan, minkä vuoksi niistä tulee maksaa veroja ja sairauspäivärahaa. Osaa eduista voit taas hyödyntää verovapaasti tiettyyn rajaan asti.

Verovapaat työsuhde-edut

Hyvinvointia ja jaksamista edistävät edut ovat sinulle yrittäjänä usein verovapaita ja yrityksellesi osittain tai kokonaan verovähennyskelpoisia. Verottaja on määritellyt monelle verovapaalle edulle tietyn euromääräisen katon, mutta aina kattoa ei ole. Työsuhde-etu kannattaakin mitoittaa kohtuudella, ettei verottaja laske sitä peitellyksi osingoksi.

Suosituimpia etuja ovat kulttuuri- ja liikuntaedut. Kumpaa etua käytät on sinun päätettävissä – tai voit käyttää molempia aina vuosittaiseen 400 euron ylärajaan asti. Edun kustannukset voit vähentää täysimääräisenä kirjanpidossa. Kulttuuri- ja liikuntaedun voi järjestää kätevästi myös ePassi, Edenred tai Smartum -maksuvälineillä.

Hierontaetu on toinen käytetty hyvinvointietu. Voit hyödyntää etua 360 euron edestä vuodessa. Jos fysioterapiapalvelut kuuluvat yrityksesi työterveyssopimukseen, voit hierontaedulla maksaa myös fysioterapiapalveluita. Hammashoitopalvelut ovat uusi lisä hyvinvointietuihin. Tälle edulle verottaja ei ole määritellyt tiettyä euromääräistä rajaa, mutta voit hyödyntää sitä kohtuudella, mikäli hammashoito sisältyy työterveyssopimukseesi.

Polkupyöräetu on yrittäjälle verovapaata 1 200 euroon saakka vuodessa. Etuun voidaan sisällyttää kypärä sekä pyörän kiinteät varusteet kuten valot ja lukitus. Yrityksesi voi joko ostaa pyörän, tai liisata sen. Kun pyörä ostetaan, edun vuosittainen arvo on pyörän sekä varusteiden hinta jaettuna viidelle vuodelle + vuosittainen pääoman korko. Eli jos pyörä maksaa varusteineen 2 500 euroa, vuosittaiseksi eduksi tulee 500 euroa. Liisattaessa vuosittainen arvo määräytyy leasingmaksuista vähennettynä leasingyhtiön toimisto- ja käsittelykuluilla.

Yrityksesi voi myös tarjota työsuhde-etuna säännöllistä pyörän huoltoa. Tavallisen pyörän huolto saa arvoltaan olla enintään 20 euroa kuukaudessa ja sähköavusteisen pyörän 30 euroa kuukaudessa.

Isompia merkkipäiviäsi, kuten 40-, 50- ja 60-vuotissyntymäpäiviä tai tasavuosia yrittäjänä, voit juhlistaa verovapaasti yrityksesi sinulle antamalla kohtuullisella lahjalla. Tämän lahjan arvo voi olla enintään puolet yrityksen sinulle maksamasta bruttokuukausipalkasta.

Veronalaiset luontoisedut

Osa työsuhde-eduista lasketaan palkaksi ja niistä maksetaan ansioveroa. Tällaisia etuja ovat esimerkiksi lounasetu. Voit käyttää etua ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi ruokakaupoissa ja ruoan kotiinkuljetuksessa. Edun verovapaa osuus on 25 prosenttia, eikä siitä tarvitse maksaa työnantajamaksuja. Loput lasketaan osaksi palkkaasi ja on siten sinulle verotettavaa tuloa.

Muita tyypillisiä veronalaisia luontoisetuja ovat asunto-, auto- sekä puhelinetu. Voit maksaa itsellesi luontoisetua, vaikka et muuten saisi yrityksestäsi säännöllistä palkkaa.

Luontoiseduista maksettava vero määräytyy käyvän arvon mukaan. Käypien arvojen laskentaperusteet voi tarkistaa verohallinnon vuosittain antamasta luontoisetupäätöksestä [https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/paatokset/47380/verohallinnon-päätös-vuodelta-2023-toimitettavassa-verotuksessa-noudatettavista-luontoisetujen-laskentaperusteista/].

Jaa

Lue myös

Miksi Reto?

1.

Yrittäjyyden mahdollisuudet taloudelliseen menestykseen ovat ulottuvillasi.

2.

Et ole yksin, vaan verkostomme kattavat palvelut ja osaaminen ovat tukenasi.

3.

Saat vapauden valita missä, miten ja kuinka paljon teet töitä.

Reton palvelut freelancer-jäsenilleen